Tuesday , June 6 2023

Italien trotsar EU i budgetbråk



[ad_1]

För en knapp månad sedan fick den italienska budgeten en historisk bakläxa av EU-kommissionen.

Framför allt oroas kommissionen av att Italien tänker låta sitt budgetunderskott klättra till motsvarande 2,4 procent av BNP de närmaste åren för att få utrymme för satsningar – trots att statsskulden redan uppgår till gigantiska 131 procent av BNP.

Senast på tisdagen skulle italienarna svara på kommissionens klagobrev. Regeringsmötet inleddes klockan 20 och vid 23-tiden kom beskedet via vice premiärministern Matteo Salvini att Italien behåller sitt budgetunderskott och prognosen för 2019.

Trump inspirerar

Redan från början har det ändå varit tydligt att den italienska regeringen – med de tunga vice premiärservarna Matteo Salvini och Luigi Di Maio i spetsen – inte tänker vika sig.

Di Maio tycker att EU-kommissionen har "fastnat i åtstramningspolitiken" och tar i stället USA: s president Donald Trump som exempel på vad som borde göras.

– USA: s economy växer med fyra procent tack vare Trumps expansive politics, som alla simple fel. Han kook underskottet, sänker skatterna och investerar i infrastruktur, har han sagt till Financial Times.

Euroländer stöder

Hur EU-kommissionen kommer att agera på att Italien inte ändrar sin budget återstår att se. Enligt regelverket går det att i slutändan utkräva kraftiga böter. Men det kommer att dröja ett bra tag än – och frågan är dessutom om kommissionen verkligen vill ta den striden.

Ovriga euroländer ställer sig hur som helst bakom kommissionens agerande hittills, även om man hoppas på en lösning via samtal.

Fakta: EU, euron och Italien

De 19 euroländerna behöver varje höst lämna in sina budgetförslag till EU-kommissionen som särgranskar att planerna följer EU: s economiska regler, främst inom stabilitets- och tillväxtpakten. I undantagsfall kan kommissionen kräva en ny budget, om förslaget "riskerar den berörda medlemsstatens finansiella stabilitet eller äventyrar den economiska och monetära unionens funktion".

Italien är EU: s fjärde största economy, tillhör de sex länder som var och grundade unionen på 1950-talet och har även tillhört eurozonen sedan grundandet 1999.

Sedan i juni styrs Italien av en regeringskoalition mellan Femstjärnerörelsen och Lega. Det förstnämnda var ursprungligen främst ett antikorruptions- och antietablissemangsparti som somlat missnöjesröstare från både höger och vänster bakom ett spretigt program kring allt från direktdemokrati och miljösatsningar till samhällslön och minskad invandring. Det sistnämnda var från början ett rent separatistparti i Norditalien med stark främlingsfientlig prägel. Båda partierna är EU-skeptiska, även om dess ledare uttalat sin avsikt att stanna inom EU och euron och arbeta för en förändring, snarare än att kräva ett utträde.

[ad_2]
Source link