Sunday , June 13 2021

Vesti online / Slobodno Vreme / Auto-moto / Koliko stvarno prelaze električni automobiliElectricity automobile water zacrtana budućnost i oko toga za sada nema diskusije. U zemljama koje u visokom procentu proizvode električnu energiju iz izvora koji ne zagađaju okolinu, poput Norveške, oni stvarno predstavljaju čistu budućnost.

pixabay.com

Photo: Ilustracija

Međutim, u većini zemalja struja se i dalje dobija tradicionalnim putem, koji definitivno nije ekološki. Takva je situacija i nekim od najvećih automobilskih tržišta na svetu, kao što je kinesko i američko, konkretno njihov Srednji zapad. U ovim sredinama je upitno koliko će elektrifikacija vozila očistiti situaciju.

Još the end of the jedan faktor je i can elektromobila. Oni su i dalje značajnije skuplji od modela s classičnim motorima, pa mnoge države (ne i naša) pomažu subvencijama ljude koji bi volli da poseduju eko-auto. Ovi podsticaji, koji mogu biti i visini od 10.000 evra, kakav je slučaj bio u Hrvatskoj, omogućavaju svakako lakšu nabavku.

Kada u jednom trenutku budete poželeli da kupite elektromobil, pored cene, nekoliko faktura će biti od presudnog značaja – vreme punjenja, mreža punjača i autonomija.

Ovom poslednjom characteristic mos se bavio britanski portal WhatCar?

Oni water testirai 13 trenutno dostupnih modela u EU i ovo su njihovi realni rezultati:

1. Hyundai Kona 64 kWh 414 km

2. Kia e-Niro 404 km

2. Jaguar I-Pace 404 km

4. Tesla Model S 75D 326.4 km

5. Hyundai Kona Electric 39 kWh 252.8 km

6. Renault Zoe R110 233.6 km

7. Nissan Leaf 204.8 km

8. BMW i3 94Ah 193.6 km

9. Volkswagen e-Golf 187.2 km

9. Hyundai Ioniq Electric 187.2 km

11. Volkswagen e-Up! 105.6 km

12. Smart ForTwo EQ 94.4 km

13. Smart ForFour EQ 91 km

Nakon dobijenih rezultata potvrđeno je da automonija najviše zavisi od kapaciteta baterija, mase i aerodinamičnosti vozila. Electricity automobile water trošili prosečno oko 20 kWh energije na 100 kilometer.

Što se tiče rangiranja, jasno je da su tri poslednje plica modela isključivo za gradsku upotrebu, dok se na duža putovanja možete uputiti u jednom od prva četiri modela.

Ono što je svakako sigurno vožnja električnim automobilom menja koncept putovanja jer zahteva daleko duže pauze, jer čak i ako dopunjavate bateriju na nekom super brzom punjaču, morate napraviti pauzu od oko pola sata.


Source link