Sunday , May 29 2022

"Rabszolgatörvény": megszólalt a munkaadói oldal is[ad_1]

A Versenyszféra és a Kormány Allando Konzultációs Fóruma (VCF) munkaadói oldala elfogadja to 3 years munkaidőkeret és a 400 óra túlmunka bevezetését, the AZT javasolja a kormánynak, hogy a munka törvénykönyvének módosításakor EZEK csak lehetőségként kerüljenek be törvénybe, ne általános szabályként – fejtette ki Rolek Ferenc, and Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelöke and VKF monitoring bizottságának keddi ülése után az MTI-nek.

Rolek szerint a lehetőségek a kihasználásról majd a kollektív szerződésben állapodhatnak meg a munkaadók és a munkavállalók. Az MGYOSZ alelnöke hozzátette, lényegében ez volt a teljes munkaadói oldal – Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ-COOP) – álláspontja is.

A parlamenthez Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők nyújtották to azt a törvénymódosító indítványt, amelynek az elfogadását követően három Èvre emelkedne a munkaidőkeret elszámolása, és a munkáltatóknak 3 years időszakon notion kellene elszámolniuk a dolgozóknak Jaro túlmunkák díjával és a szabadnapokkal, illetve 250 óráról 400 órára emelkedne az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértéke.

Túl sok lenne

Az ég ez a tervezet csak a munkaadók szűk rétegének jelentene némi segítséget a munkaerőhiány kezelésében. A 400 túlóráról megjegyezte, hogy ennek a bevezetését általánosan azért nem támogatják, mert nagyon magas munkaterhelést jelent a dolgozóknak, ami egészségileg is káros.

Szerdán lesz kormányülés, ott ismertetik majd a szociális partnerek véleményét a kérdésben – mondta az alelnök.

Célszerű lenne egyeztetni

Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, a munkaadói oldallal egyetértettek abban, hogy a tervezett módosítás nagy terhet jelentene a munkavállalóknak. Torsíbbá mindkét oldal úgy vélte, hogy a jövőben a törvény módosítást célszerű lenne szakmai egyeztetést követően tárca-javaslatként benyújtani az Országgyűléshez – tette hozzá.

Váf munkvállalói oldalának – Magyar Szakszervezeti Szövetség, Liga Szakszervezetek, Munkástanácsok Országos Szövetsége – képviselői szerdán délelőtt a parlamentben találkoznak a tervezetet benyújtó fideszes képviselőkkel – mondta.

[ad_2]
Source link