Tuesday , January 18 2022

j fizetskptelensgi trvnyt tervez a kormny[ad_1]

Szksg van az j fizetskptelensgi trvny megalkotsra, amely rinti tbbek kztt a csdtrvnyt, a cgeljrs egyszerstst, a trssi eljrsokat s a vgelszmolsi eljrsokat ismondta Trcsnyi Lszl igazsggyi miniszter kedden, a Joint Venture Szvetsg (JVSZ) vllalatvezeti frumn, Budapesten.

A miniszter hangslyozta: rvnyre kell juttatni a hitelezi rdekek vdelmt, szen bell kiemelt hangslyt kell kapnia a biztostkkal, pldul zlogjoggal biztostott kvetelssel rendelkez hitelezk rdekeinek.

Trcsnyi Lszl, igazsggyi miniszterFot: Polyk Attila – Origo

Tovbbi fontos cl, hogy lehetsg szerint megmentsk little ads vllalkozs mkdkpessgt. Mindemellett trekedni kell arra, hogy a menthetetlen, vagyonnal nem rendelkez cgek gyt a lehet leggyorsabban, legegyszerbben, kltsgkmlen lehessen lezrni- tette hozz a trcavezet.

A miniszter szerint a fizetskptelensgi eljrsban jelents szerepet kapnak a specilis gazdasgi szakkrdsek, amelyek kzgazdasgi s pnzgyi ismereteket ignyelnek, ezrt fontos lenne a br jogi munkjnak szakmai tmogatsa.

Emltst tett arrl is, hogy ezzel szzefggsben felmerl a fizetskptelensgi eljrsok koncentrlsa, ennek keretben orszgosan nhny trvnyszk kijellse is. Hozztette, hogy a cgeljrs egyszerstsre is vannak tervek, tbbek kztt egy automatizl rendszert valstannak meg, annak koncepciit az v vgig fogalmazzk meg.

A miniszter kiemelte, az Igazsggyi Minisztrium (IM) clja a jogllam erstse, ennek rdekben alaktjkki az j kzigazgatsi brsgi rendszert is. 2020. janur 1-jtl egyfokozatv vlhat a kzigazgatsi eljrs dntsi rendszere, azonnal brsghoz lehetne majd fordulni, amely ktfokozat lesz.

Trcsnyi Lszl, igazsggyi miniszterFot: Polyk Attila – Origo

Beszlt arrl is, hogy a trcnak tbb mint 600 dolgozja volt, a ltszm mostanra mintegy 400-ra cskkent. A lepts nemcsak at IM-et rintette, hanem valamennyi ms trct, s fogja rinteni a terleti kzigazgatst is- jegyezte meg.

A frumot megelzen at Igazsggyi Minisztrium s a JVSZ megjtotta stratgiai egyttmkdsi megllapodst, amelynek ksznheten a szvetsg folytatja a minisztrium ltal ksztett jogszably tervezetekhez kapcsold vlemnyezsi munkt. A JVSZ 30 and dolgosic azon, hogy elsegtse a magyar gasdasg versenykpessgnek javulst.

[ad_2]
Source link