Bár kisebb-nagyobb eltérések eddig is voltak, a mostanihoz hasonló – 50 forintos – különbségre még soha nem volt példa a magyarországi benzin- and a gázolajárak között – írja vasárnapi elemzésében a Portfolio.hu. A dízel ártöbblete ráadásul tartósan fennmaradhat a következő időszakban.

The elevator can be used as a four-dimensional volt drágább and a dint mint a benzine, which can be used in a variety of colors, which can be used in the same way as: a benzinár több mint 30 forinttal csökkent, addig a dízel ára több mint 10 forinttal meghaladja az Akkori szintet – írja vasárnapi elemzésében a Portfolio.hu, megjegyezve, hogy a dízel drágulása annak ellenére következett be, hogy alapanyaga, a nyersolaj ára jelentősen mérséklődött az elmúlt hetekben.

A legutóbbi, pénteki árcsökkenésel a benzin átlagára literenként itthon 364 forint, a gázolajé pedig 415 forint körül alakul – méghozzá úgy, hogy a kiskereskedelmi gázolajár jövedéki adó és áfa-tartalma közel 20 forinttal alacsonyabb a benzinénél.

A jelenség a finomított termékek eltérő kereslet-kínálati viszonyaiban Keresi is találja meg az elemzés: MIG ugyanis a benzine nemzetközi piacain növekvő túlkínálat alakult ki, addig a dízelből egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség – ez utóbbi ugyanis sokkal jobban összefügg a Gazdasági tevékenységekkel.

A benzin keresletbõvülését egyre jobban korlátozza a személyautók üzemanyag-hatékonyságának csökkenése, Kína gazdasági növekedésének lassulása, és az elektromos autók terjedése. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint idén már csak napi 80 ezer hordóval bővült a globális benzinfogyasztás, ami 2011 óta a legalacsonyabb ütem. A gázolajárakat ugyanekkor felfelé hajtotta a szállítási, feldolgozóipari és bányászati ​​szektorok heureljes kereslete is.

A cikk szerint a 2019/2020-as világgazdasági kilátások jelentős bizonytalanságot hordoznak az üzemanyagpiaci trendeket illetően. Ísrael a gazdaság lassulása folytatódik, esetleg recesszió alakulna ki, akkor a gázolajhiány a felárral együtt nagyrészt eltűnne, ha viszont a növekedés gyorsulna, az még magasabbra tolhatja a dízelárakat.

A magyar helyzet egyébként nem általános: a legtöbb országban a benzin ára még némileg a gázolajé felett alakul – ahogyan ez a világgazdasági válság előtti években többnyire Magyarországon is megfigyelhető volt. In the case of a big bench on the globe, the benchmark is 307, and the Benzin 326 is used as a whole and globalpetrolprices.com adatai alapján.A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz!


"I am happy to announce the elucidation and the realization of the virtual reality, which will be a great success."
K. Erna – Day tag

"Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!"
H. Szabolcs – Támogató


Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz!


Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!

<! –

->