Saturday , June 3 2023

В Румъния откриха откраднат шедьовър на Пикасо[ad_1]

Платно, за която се смята, че вероятно е картината "Глава на арлекин" на Пабло Пикасо, открадната през 2012 г. от художествената галерия "Кунстхал" в Ротердам, е било открито в Румъния, съобщава Ройтерс, като се позовава на румънски прокурори.

При една от най-драматичните кражби в историята от галерията бяха откраднати седем платна на Пикасо, Матис, Моне и други творци на стойност милиони евро.

Румънският водач на престъпната група и съучастниците му бяха осъдени за кражбата през 2013 г., но никоя от картините не беше открита. Румънски специалисти тогава смятаха, че поне три от платната са били изгорени в опит за унищожаване на доказателства.

Според съобщение на прокуратурата се разследват "обстоятелствата, при които картина, подписана от Пикасо, на стойност приблизително 800 хиляди евро е била открита в събота вечер в област Тулча". В съобщението се уточнява, че автентичността на картината е в процес на изясняване.

Съобщава се още, че двама холандски граждани са дошли в посолството на Холандия в Букурещ с картината и са заявили, че са я открили в югоизточната румънска област.

Останалите откраднати при кражбата през 2012 г. картини са "Четяща жена в бяло и жълто" от Анри Матис, "Мостът Ватерло в Лондон" и "Мостът Чаринг крос в Лондон" от Клод Моне, "Жена пред отворен прозорец" от Пол Гоген, "Автопортрет" от Мейер де Хаан и "Жена със затворени очи" от Люсиен Фройд.

Картините се оценяват на 150-300 милиона евро, писаха румънските издания по време на процеса срещу извършителите.

[ad_2]
Source link