Thursday , January 20 2022

Бум на варицела във Велико Търново[ad_1]

Бум на варицелата отчитат епидемиолози от РЗИ в търновската община. Само за миналата седмица са регистрирани 50 болни, предимно деца, и то в този район. В края на октомври и началото на ноември също има 13 болни от варицела, от които 12 в Търновско. От 22 до 28 октомври картината е същата, болните са 14. От 15 до 21 същия месец варицела има пак само в Търновско.

Според епидемиолозите варицелата е неуправляема инфекция и за нея още не се прилага ваксина в България. Националната сдружение на общопрактикуващите лекари излезе с предложения ваксината да бъде включена в имунизационния календар на страната, но все още това не се случва. Шарката е опасна не само да децата, но и при възрастните и може да доведе до усложнение. Според справка на РЗИ, от началото на годината в областта са регистрирани 443 случая на варицела.

Миналата седмица са регистрирани също 14 ентероколита и 13 остри респираторни заболявания, които се увеличават.

Все още няма грип и никой не може да каже кога точно ще ни сполети. Според проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, още през ноември може да има грипни вируси, но циркулират и други, които водят до грипоподобни заболявания. През последните няколко години пикът на грипа е през януари и началото на февруари. Тази година ще ни мъчат четири грипни щама, припомни професорът.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading …

[ad_2]
Source link